Prebiyotik yoğurt

Prebiyotik yoğurt

Ekleyen Nefis Yemekler |

Prebiyotik nedir

Doğru beslenmek, sağlıklı olmanın ana koşuludur. Bu da düzenli ve dengeli beslenme ile sağlanır. Vücudumuzda çeşitli hastalıklara yol açan bazı bakteriler (mikroplar) vardır. Bunun yanında vücudu bu zararlı bakterilere karşı koruyan, enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olan, bağışıklığınızı güçlendiren “dost bakteriler” vardır. Bunlar probiyotiklerdir.
Probiyotikler, sindirim sisteminin sağlığını, dengesini ve verimliliğini artıran bir takım yararlı bakteri ve maya sınıflarıdır. Kısacası bunlar yaşayan mikroorganizmalardır ve vücudumuza dost olan bakterilerdir.
Probiyotikler yeterli miktarlarda alındığında canlı olarak bağırsaklara ulaşırlar ve orada bağırsak duvarlarına tutunarak zararlı bakterilerin yok olmasını sağlarlar. Probiyotikler burada yağların yakılmasından tutun da vitamin ve minerallerin emilimine kadar geniş bir faaliyeti yürütürler. Süt ürünlerinin içindeki probiyotikler ise, bağırsakta bulunan proteinlerin ve yağların sindirilmesini sağlıyor yani yiyeceklerin hazmını kolaylaştırıyor.

Prebiyotik ve Probiyotik arasındaki fark nedir
Prebiyotik, insanların bağırsaklarında bulunan yararlı mikroorganizmaları besleyen, sindirilemeyen liflerdir. Bağırsak yüzeyinde bulunan yararlı mikroorganizmalara ise probiyotik diyoruz. Yani probiyotikler bakteri, prebiyotikler ise bu yararlı bakterilerin besin kaynağı diyebiliriz.

Prebiyotik yoğurt malzemeleri

1 yemek kaşığı prebiyotik yoğurt
1 lt yağlı pastörize süt veya organik süt

Prebiyotik yoğurt nasıl yapılır

Prebiyotik yoğurt tarifi

Öncelikle organik sütü tenceremize koyup, kaynatmaya başlıyoruz. Orta ateşte kaynayıncaya kadar bekleyin ve ara ara karıştırmayı unutmayın yoksa taşar. Sonra kısık ateşte karıştırarak 15 dakika kaynatın. Kaynayan sütü ılımaya bırakın.

Prebiyotik yoğurt yapımı

Prebiyotik yoğurt yapımı

Pastörize sütü sadece bir taşım kaynatmak yeterlidir. Ara sıra sütün sıcaklığını kontrol edip, fazla ılımasına müsade etmeyin. Sütün içine serçe parmağınızı batırıp kontrol edin. Eğer süt tırnağınızın dayanayacağı sıcaklığa gelmişse tamamdır. Çok ılık veya sıcak olursa süt mayalanmaz. En güzeli termometre ile bakmak (42-45 derece ısıda olmalı). Bir kaseye bir yemek kaşığı prebiyotik yoğurt koyun (yoğurt oda sıcaklığında olmalı), içine biraz sütten koyup iyice karıştırın. Sütün içine döküp, maya her yerine dağılana kadar hafiçe karıştırın ve üzerini kapatın. Kışın battaniyeye, yazın ise sofra bezine sarın. Kış ise 5-6, yazın 4-5 saat sonra üzerini açın. Mayalanan yoğurdu hemen buzdolabına kaldırın. Tercihen 1 gün sonra yoğurdunuzu kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.

Not: Aynı yöntemle sütün içine maya olarak normal yoğurt koyarak normal ev yoğurduda yapabilirsiniz. Süte maya olarak hangi yoğurttan koyarsanız o yoğurdu yaparsınız.

Prebiyotik yoğurt yapma

Prebiyotik yoğurt yapılışı

, , , , , , , , , , , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.